top of page

כלב חדש בבית

 

"התנהגות שכבר מתרחשת, לא משנה כמה אקראית, תמיד יכולה להתעצם עם חיזוקים חיוביים... העיקרון של הצעת חיזוקים חיוביים להתנהגות הוא החלק הבסיסי ביותר של אימונים מבוססי חיזוק" (Karen Pryor).

 

כלב חדש זה דבר מרגש ומשמח ועיצוב התנהגות רצויה עם גבולות ברורים תביא לכך שהשמחה וההנאה ממנו תימשך לכל אורך חייו. אם נבחר בדרך של חיזוקים ונצמצם למינימום את העונשים נוכל לגדל כלב בריא בסביבה נטולת לחצים. דרך החיזוקים נוכל ליצור גבולות וכללי התנהגות ברורים בדרך שהיא נעימה ולא פוגעת בכלב. צריכה להיות אחידות מוחלטת בין המטפלים העיקריים של הכלב בהתנהלות מולו, על מנת שהכלב ידע בדיוק מה מצפים ממנו ויוכל להסתגל ביתר קלות לחיים במחיצת בני המשפחה.

 

 הקטע הבא אמנם מדבר על גורים אך הוא בהחלט יכול להיות רלוונטי גם לכלבים בוגרים.

כלב זקוק למספר דברים בסיסיים לחיים טובים:

בריאות תקינה, פעילות גופנית מספקת, פעילות מנטלית, משחקים, אוכל איכותי, לפחות 3 טיולים ביום (כאשר טיול הבוקר והערב לכל הפחות באורך של 30 דקות עד שעה – תלוי בסוג הכלב ורמת האנרגיה שלו, וטיול אמצע היום קצת פחות, שבמהלכם הכלב פוגש כלבים אחרים ומקבל אפשרות להריח מגוון ריחות) ועוד. במידה ומדובר בגור שלא סיים את כל החיסונים, הווטרינרים ממליצים לא להוציא מהבית כלל בגלל וירוס הפארוו הקטלני. אם בכל זאת החלטתם להוציא לטיולים, הקפידו שהגור עבר לפחות חיסון משושה ראשון והשתדלו שהטיולים יהיו יחסית קצרים ובאזור הקרוב לבית. אם החלטתם להפגיש עם כלבים ודאו עם הבעלים שהכלבים מחוסנים ובריאים. יציאה לטיולים (וחשיפה למגוון הגירויים בחוץ) כבר בגיל צעיר היא חשובה והכרחית, ויכולה לסייע מאוד בפתרון בעיות צרכים בבית.

 

עלינו לחזק ככל הניתן התנהגויות רצויות ולהימנע ככל האפשר משימוש בכוחנות ועונשים. כלב שגדל על בסיס של חיזוקים חיוביים יצור קשר חזק ומדהים עם בעליו. אם מצאתם את עצמכם אומרים את המילה "לא" יותר מפעמיים/שלוש ביום סימן שאתם במקום לא טוב. חווית הלימוד צריכה להיות נעימה וחיובית עבור הכלב ולכן במקום איסורים עלינו למצוא דרכים להסיח את דעתו מהתנהגויות לא רצויות ולכוון אותו לעבר התנהגויות רצויות שמובילות לחיזוקים.

 

הכלב אינו מבין שאסור לו לעשות דברים כמו לקפוץ על הספות, לעשות צרכים ברחבי הבית או להחריב כל רהיט שנקלע לדרכו. הלימוד וההכוונה בשלב מוקדם ימנעו מכל ההתנהגויות הללו להפוך לבעיות התנהגות בעתיד.

 

חשוב ללמד את הכלב בעיקר מה מותר ולא רק מה שאסור, כך למשל אם הכלב נושך לי את היד, במקום לצעוק עליו שיפסיק, ארחיק ממנו את היד (אקח חיזוק אחד) ואציע לו צעצוע או עצם שלו במקום (אתן חיזוק אחר). העיקרון המנחה אותנו צריך להיות כזה שמציע התנהגויות אלטרנטיביות להתנהגויות לא רצויות (שמהן אנו מתעלמים). השאיפה היא ליצור לכלב הפרדה ברורה בין התנהגויות שמובילות לחיזוק לכאלו שלא על ידי ניתוב להתנהגויות רצויות. גם אם אמרתם "לא" אל תשכחו להגיד לכלב מיד לאחר מכן מה "כן" הוא יכול לעשות.

 

הימים הראשונים של הכלב בבית הם חשובים מאוד. הכלב מסתגל למציאות חדשה והוא יכול להגיב במגוון התנהגויות ומצבי רוח. כדאי לאפשר התרגלות לבית, ולתת לכלב להכיר את רחבי הבית.

 

מקום לינה ואוכל

רצוי להכין מקום מרבץ נוח לכלב (רצוי המקום שבו אתם נמצאים רוב הזמן כאשר אתם בבית), ולידו קערת מים (לדאוג שתמיד יהיו מים טריים). השתדלו לצאת להרבה טיולים כמה שיותר ארוכים ולהשתמש במהלכם בהרבה צ'ופרים וחיזוקים ווקלים על מנת להפוך את הטיול לדבר טוב ומשמח עבורו. כדאי גם להאכיל את הכלב בסביבת המיטה שלו על מנת שמקום זה יוגדר כמועדף. השתדלו ליצור ארוחות סדירות בזמנים יחסית קבועים. לא מומלץ להשאיר אוכל בקערה לכל שעות היום, שכן האוכל שלא נאכל מתייבש ויורד באיכותו. בנוסף, עצם הנוכחות התמידית של האוכל מורידה מערכו עבור הכלב ולכן יהיה קשה יותר להשתמש באוכל כצ'ופר. בשבועות הראשונים האכילו את הכלב מידכם על מנת שיהיה לו ברור שאתם מקור האוכל שלו. בהמשך שימו לכלב חלק ממנת האוכל בקערה ואז בזמן שהוא אוכל התקרבו אליו תוך כדי שאתם מרשרשים עם כוס האוכל, ושימו את שאר הכמות. המטרה היא שהכלב יבין שהאוכל מגיע מאיתנו ושהתקרבות לקערה בזמן שהוא אוכל אינה מסכנת את האוכל שלו אלא להיפך, רק מובילה ליותר אוכל בקערה. הימנעו מלקיחת הצלחת של הכלב בזמן אכילה שכן זו תגרום לאפקט הפוך ויכולה להוביל לתוקפנות.

רצועה

השתדלו להשתמש ברצועה רגילה (ולא נמתחת) שכן היא מקנה שליטה טובה יותר על הכלב. אפשר גם להשאיר את הכלב עם הרצועה נשרכת אחריו בשבועות הראשונים (במידה והכלב לא הופך את הרצועה למשחק והורס אותה) על מנת שיהיה אפשר להוריד אותו לטיול מיידית אם בכוונתו לעשות צרכים או להורידו בעדינות מרהיטים במידה וטיפס עליהם.

 

טיול והליכה נכונה

כדאי לתרגל יציאה לטיול החל מרגע היציאה מהדלת ועד לחציית כבישים. בכדי למנוע התלהבות יתר שתגרום לכלב לטוס מהדלת איך שתפתחו אותה, כדאי לבנות פקודה לתחילת תנועה או שחרור מצב ישיבה. כך למשל להושיב את הכלב לפני היציאה מהדלת, ולחזק אותו על הישארות במקום, ברגע שהוא נשאר להפעיל פקודת חופשי ולסמן לו שהוא יכול להתקדם (כנ"ל לגבי חציית כביש).

חלק מהכלבים הולכים באופן אינסטינקטיבי ליד הבעלים אך אחרים מושכים הרבה במהלך טיול. השתדלו לחזק את הכלב כמה שיותר כאשר הוא הולך לצידכם, במידה והוא מושך עצרו מיד ואל תאפשרו לו להתקדם (לקריאה נוספת על תרגול הליכה נכונה "משיכות בטיולים"). עבודה על קשר עין עם הכלב יכולה לסייע להליכה יותר רגועה שלו לצידכם שכן הוא ילמד להיות מרוכז יותר בכם ופחות בגירויים שהסביבה מציעה לו. אם עדיין מאוד קשה ללכת עם הכלב ניתן להשתמש ברתמות מיוחדות שנועדו להפחית משיכות.

 

צרכים

בכדי למנוע צרכים בתוך הבית, יש לתחם את הכלב באזור מרכזי בבית ולצאת איתו לטיולים כמה שיותר. אם החלטתם לתחם את הכלב בכלוב או גדר מומלץ לפנות לעזרה מקצועית על מנת שתהליך ההכנסה לכלוב יתבצע נכון. שימו לב שגורים עושים צרכים בעיקר אחרי שהם ישנים, שותים, אוכלים או משחקים. אם פספסתם קחו את האחריות עליכם והשתדלו לא להוציא את הכעס על הכלב. כעס כלפי הכלב בעת עשיית צרכים יכול לגרום לכלב להימנע בעתיד מעשיית צרכים לידכם (מה שגורם להרבה אנשים לחשוב שהכלב עושה להם דווקא שהוא לא עושה צרכים כל הטיול ואז שחוזרים הביתה הוא נעלם ועושה זאת באחד החדרים). כאשר הכלב עושה צרכים בחוץ חזקו אותו באופן מיידי. שימו לב שהטיול לא מסתיים מיד אחרי הצרכים בכדי שהכלב לא יקשר זאת לחזרה הביתה (גם כאשר קר בחוץ ואתם מתים לחזור הביתה!). בכדי לעזור לכלב בשבועות הראשונים חזרו איתו לאותה נקודה בה עשה את צרכיו בחוץ על מנת שהריח יגרה אותו ושיוכל להבין שזה חלק ממטרת הטיול.

 

צ'ופרים

בקבלת צ'ופר הרבה כלבים קופצים, נובחים ומשתגעים עד אשר הם מקבלים את מבוקשם. במידה ואתם מחזיקים צ'ופר ביד והכלב מנסה לחטוף אותו, סיגרו מיד את היד. חיזרו על כך מספר פעמים עד שהכלב מבין שהתנהגות זו לא תוביל לחיזוק (ואז הוא ישב או שפשוט יעמוד במקום ויבהה בכם). ברגע שנרגע ולא מנסה יותר הגישו לו צ'ופר מהיד השנייה (אפשר להחזיק צ'ופר מאחורי הגב או בתוך פאוץ'). כך הוא ילמד שהתנפלות לא תביא לחיזוקים בעוד שהתנהגות רגועה ואיפוק כן. עם הזמן כדאי לעבוד על משך של איפוק ולתת לכלב לחכות יותר משניה עד לקבלת הצ'ופר.

מניעת הרס

התיחום בו אנו משתמשים לצרכים משמש אותנו גם מהבחינה הזאת. בנוסף, ספקו לכלב צעצועי לעיסה ומשחקי אוכל (כמו קונג- משחק שמטרתו התעסקות שתוביל לקבלת הצ'ופרים או האוכל שנמצאים בתוכו). המטרה העיקרית היא לגרום לכלב להתעסק בדברים שלו ולא בלעיסת הרגליים של הכיסאות או כל רהיט אחר שלכם. שימו לב שאינכם משאירים לו את כל הצעצועים מידי יום על מנת שהוא לא ישתעמם מהם (מספיק להשאיר צעצוע אחד או שניים ולהחליף מדי יום). עם הזמן גם תגלו אילו צעצועים יותר אטרקטיביים עבור הכלב. גם עצמות מיובשות, עצמות קשר ושאר מיני העצמות הן מעולות ויכולות לספק תעסוקה לכלב. כאשר מדובר בגור צעיר שעוד לא החליף שיניים רצוי להשאיר לו דברים רכים שהוא יכול ליהנות מלעיסתם. עצמות קשר קשות למשל אינן מתאימות לגור בן שולשה חודשים (לקריאה נוספת לגבי הרס בבית אצל כלבים בוגרים "הכלב הורס את הבית").

 

משחק ונשכנות

במשחק עם הכלב חשוב להקפיד על כך שאנו ניזום פעמים רבות את המשחק . כאשר הכלב יוזם משחק ואנו נענים לכל הזמנה הכלב יוצר איזושהי תלות בנו ולא לומד לשחק לבד ולשעשע את עצמו. לאורך זמן זה יכול להקשות על הכלב להישאר בבית לבד לשעות ממושכות. דרך טובה לעבוד על כך היא להתעלם כאשר הכלב מזמין אתכם למשחק (גם אם הוא נובח) וכאשר הוא מוותר והולך לענייניו אפשר לגשת אליו וליזום את המשחק. עם זאת מדי פעם כדאי להיענות לבקשת הכלב לשחק על מנת שלא יהיה מתוסכל. אני אישית מעדיף לעסוק במשחק בעיקר בטיולים ולהפוך את הבית למקום יותר רגוע של מנוחה.

 

במהלך משחק (בעיקר בגורים), פעמים רבות הכלב נושך את הידיים שלנו. עלינו לייצר לו אלטרנטיבות כאשר הוא נושך אותנו, ולנתב אותו לחבלים ומשחקי משיכה אחרים. ככל שהכלב ילמד להתעסק עם משחקים כאלה כך הוא יתעסק פחות עם הידיים שלנו. במקרים ספציפיים מאוד יש כלבים שמסמנים באמצעות נשיכה כי יש להם צרכים אך לרוב מדובר בסיפוק צורך או בשעמום (לקריאה מפורטת יותר בנושא הרס ונשכנות גורית ראה "הגור נושך את הילדים ולועס נעליים").

 

לבסוף, הראו לו חום ואהבה, כבדו אותו, לימדו את שפתו וכל זאת על מנת שתוכלו לחיות חיים משותפים וטובים.

 

bottom of page