top of page

טיפול בבעיות התנהגות

 

חיים משותפים עם כלב יכולים להיות דבר מהנה מאוד, אך בקלות יכולים להפוך גם לסיוט כאשר איננו יודעים לתקשר איתו ולענות על צרכיו. עלינו להבין שכמו אצל בני אדם, בכל מערכת יחסים ישנה תקופת הסתגלות שבה הצדדים לומדים להכיר אחד את השני ולהתאים את עצמם למציאות החדשה. הכלב לומד מה אנו מצפים ממנו ואנו לומדים את הרגליו ואת צרכיו וכיצד לתקשר איתו בצורה שתהיה ברורה לו.

 

פעמים רבות בעלי כלבים מעבירים המון מסרים סותרים לכלב, מחזקים התנהגויות לא נכונות, ופורקים את התסכול על הכלב שלא לצורך. חוסר התקשורת הזה מוביל עם הזמן לפערים בין הציפיות שלנו לבין המעשים של הכלב, שהופכים את מערכת היחסים לבעייתית.

אנשים פונים אלי בטענה שהכלב שלהם הורס את הבית, נובח או מיילל ללא הפסקה, תוקף אנשים או כלבים ברחוב ועוד. הם לרוב מגיעים אלי במצב שכבר הגיעו מים עד נפש והם רוצים לטפל בבעיה לפני שהם נשברים ומוסרים את הכלב.

 

חשוב להגיד שכאשר צצות בעיות לא כדאי להתעלם ולחכות שיעברו מעצמן אלא לפנות כמה שיותר מהר לעזרה מקצועית, שכן ניתן לפתור בעיות התנהגות (או לפחות לצמצם את התופעה). בניגוד לתפישה הקיימת אצל הרבה אנשים (ולפעמים גם מאלפי כלבים), גם כלבים עם היסטוריה ארוכה של בעיות התנהגות וגם כלבים בוגרים שהתנהגו בדרך מסוימת רוב חייהם הם ברי שינוי. אין ספק שהעבודה תהיה יותר קשה אך לא בלתי אפשרית.

 

הסוד טמון בתקשורת טובה וברורה. אם הכלב לא נוהג להסתובב ליד דלת הבית ופתאום הוא עושה זאת, ועוד מתיישב וקם לידה מספר פעמים ייתכן שהוא צריך לעשות פיפי (אפילו שזו לא השעה הרגילה שלו). אם פתאום התחלתם להיעדר מהבית שעות ארוכות וחזרתם להרס וחורבן אז כנראה שהכלב משועמם וצריך למצוא פתרון לצרכים שלו. כלומר, ההרס הוא לא הבעיה אלא תוצר של שעמום שניתן לפתור בצורה פשוטה (כמו דוגווקר בצהריים).

 

אם לפשט עוד יותר, ההתנהגויות שכלבים מציגים הן תוצר של חיזוקים מאיתנו או מכל מקום אחר בסביבה שלהם. כלומר אם כלב משועמם ומתוסכל בבית וההרס גורם לו לפרוק את תחושת הסטרס שצבר במהלך היום, אז הוא בעצם קיבל חיזוק רגשי להתנהגות שלו וסביר שיציג אותה שוב בעתיד כאשר יחוש את אותה תחושה. התפקיד שלנו כבעלי כלבים הוא לא לצאת מנקודת הנחה שיש "בעיה" אלא להבין מה מחזק את ההתנהגות הבעייתית שמציג הכלב שלנו, ועל איזה צורך איננו מצליחים לענות.

 

כאן אני נכנס לתמונה, שכן הטיפול בבעיות התנהגות צריך להיות מדויק ומקצועי. בפגישה הראשונית מטרתי העיקרית תהיה לאבחן את הכלב ואת סביבת מחייתו, החל מהאוכל אותו הוא אוכל ועד לדרך שבה הוא מתנהג בטיולים. ברגע שאובחן המקור לבעיה ניתן יהיה להתחיל ולטפל בכלב. חשוב להבין שבאילוף כלבים ובמיוחד בטיפול בבעיות התנהגות, מדובר פעמים רבות בתהליכים ארוכי טווח שדורשים השקעה ומאמץ מצד הבעלים. אם אתם מצפים לפתרונות קסם, לאשליית הלוחש לכלבים ולתוצאות עם השקעה מינימאלית, כנראה שלא תצליחו לפתור את הבעיה ורק תחוו יותר אכזבה ותסכול. אם כל בני הבית יתגייסו לתהליך ויבינו את חשיבותו, התוצאות יגיעו במוקדם או במאוחר. כמובן שמיותר להגיד שבסוף תהליך שכזה תחוו סיפוק שקשה לתארו במילים ואיכות חייכם (כמו גם איכות חייו של הכלב) ללא ספק תשתפר.

bottom of page