top of page

אילוף כלבים - מותרות או צורך אמיתי?

האם התלבטתם פעם אם לשכור את שירותיו של מאלף? עשיתם את זה בסוף או שוויתרתם והחלטתם לנסות לבד?


כאשר אימצתי את הכלבה הראשונה שלי אני לא בטוח שהבנתי בכלל מה זה "אילוף". הייתי חסר מושג ועשיתי המון טעויות. ובכל זאת, בשום שלב לא עצרתי לחשוב שאולי אני צריך עזרה מקצועית. לא הייתי חשוף בכלל לעולם הזה והמעט שראיתי היה סיזר מילאן, שממנו למדתי דברים שבעיקר הזיקו למערכת היחסים עם הכלבה שלי. כשבסופו של דבר כן עלתה מחשבה בנושא של אילוף, אמרתי לעצמי חבל על הכסף ושכנעתי את עצמי שאני יכול לבד.


נשמע לכם מוכר? אני בטוח שרבים חשבו ויחשבו את אותן מחשבות ויחליטו לנסות לבסוף לבד. היום כמאלף אני מבין כמה חסר מודעות הייתי כשחשבתי שאני יכול להסתדר לבד. לא הבנתי איך כל דבר קטן שאני עושה עם הכלבה שלי, יכול להשפיע על ההתפתחות שלה בעתיד.


עכשיו סביר שאתם אומרים לעצמכם שברור שמאלף יגיד "אילוף זה דבר חשוב", זה הרי המקצוע שלו. אז נכון זה המקצוע שלי אך עם זאת המציאות בשטח מלמדת שיש היום יותר צורך במאלפים מאי פעם.

לא סתם כמות המאלפים היום עלתה פי כמה ביחס למה שהייתה לפני 10 שנים, יש צורך אמיתי שמגיע מהשטח שנובע בעיקר ממודעות הולכת ועולה לחשיבות של חינוך להרגלים טובים.


עם כל המודעות הזאת, למה אנשים עדיין בוחרים לא להעזר במאלף?


האמת שאין תשובה אחת לשאלה הזאת, אבל כדי להתחיל לגעת בנושא אתייחס קודם להגדרה של "אילוף". מה זה בכלל "אילוף".

אנשים שונים יתנו הגדרות שונות למושג הזה. אם נבדוק במילונים שונים נקבל הגדות כמו "ביות" או "אימון בעל חיים לבצע פעולות מסויימות" או "אימון לעזרת בני אדם".

לא פעם כשלקוחות חדשים מתקשרים להתעניין לגבי אילוף הם מציינים שהכלב שלהם לא ממושמע במעין התנצלות כזאת ואומרים שהם לא צריכים כלב קרקס, כאילו זה מה שאני עושה למחייתי.


במקומות האלו אני מבין שיש המון זוויות הסתכלות על הנושא של אילוף כלבים. אנשים נמנעים מאילוף לא פעם כי הם חוששים שיזיקו לכלב שלהם ומדמיינים אילוף כמו פנימייה צבאית.

אחרים חוו חוויה מאוד לא נעימה עם מאלף או חוסר הצלחה ולכן לא מאמינים שאילוף יכול לעזור.

סיבה נוספת היא העלות הכספית של אילוף. אין ספק שלהזמין איש מקצוע שגיע אליך הביתה במיוחד עולה לא מעט כסף. הסתכלות על העלות בלבד מסיטה בעיני את הפוקוס מהתועלת של ליווי מקצועי.


כלבים מלווים אותנו לא מעט שנים והשקעה בחינוך היא השקעה ארוכת טווח שתשרת אתכם למשך כל חיי הכלב. חשוב לציין גם כי מאלף מקצועי ילווה אתכם לאורך כל התקופה וגם לאחר סיום האילוף ולא רק יגיע לדפוק כרטיס וללכת. אם כן יש לאנשים לא מעט סיבות כדי לא לעבוד עם מאלף ולכן חשוב לי להגדיר מחדש את המושג "אילוף".

"אילוף" מנקודת המבט שלי, מתייחס לאימון וחינוך כלב לחיים משותפים עם הבעלים.


באילוף כזה המאלף ילמד את הבעלים:


1.לקרוא את שפת הכלבים (שפת גוף שמלמדת מה הכלב מרגיש בכל סיטואציה והבדלים בין נביחות).


2. כיצד מלמדים את הכלב לסמוך עלינו ולשתף פעולה ברצון מתוך הבנה שאיתנו תמיד קורים דברים טובים.


3. המאמן יתן לבעלים כלים וידע כך שיוכל ללמד את הכלב התנהגויות בעצמו. האימון יתבסס על חיזוקים חיוביים (כמו אוכל, צעצועים או כל דבר אחר שהכלב נהנה ממנו) והסבר על השלכות של שימוש בכוח וענישה.


4. בכל שלב באימון תהיה התייחסות למצב הרגשי של הכלב והתאמת האימון ליכולות שלו.


5. תהיה התייחסות גם לאופי הכלב והגנטיקה שלו והאימון יבנה מתוך הבנה שלהם ולא ניסיון לשנות אותם. כלומר, אם אימצתי כלב שמירה, אדע לא לצפות ממנו להיות פודל.


6. הדגש באימון יהיה על התנהגויות שחשובות ליומיום (כמו ללמד כלב לשבת בסיטואציות בהן הוא היה משתולל לפני שנלמדה ההתנהגות).


7. מעל הכל האימון צריך להיטיב עם שני הצדדים מתוך הבנה כי אימון שמטיב רק עם צד אחד, בהכרח פוגע בצד השני. אם אסגור כלב בכלוב בגלל שהוא הורס את הבית בלי להתייחס לסיבה שבגללה הוא הורס, אעזור לעצמי לשמור על הבית אך בטוח לא אעזור לכלב ואף אחמיר את מצבו הרגשי.


המצב כיום הוא שאנשים רבים מגיעים לאילוף רגע לפני יאוש עם הכלב. לא פעם אני מגיע לטפל במקרים מאוד קיצוניים שהסתבכו ותוהה לעצמי מה היה קורה אילו היו מקבלים הדרכה בשלב מוקדם. כמובן שאילוף בשלב מוקדם לא אומר בהכרח שהכלב יגדל ללא בעיות אבל זה בהחלט עוזר בזיהוי מוקדם של בעיות התנהגות וטיפול יותר שורשי שיכול להוביל להטבה משמעותית. לכן, אני שואף כל הזמן להמשיך ולהפיץ ידע הקשור לאילוף ולהעלות את המודעות לחינוך כלבים בארץ.



bottom of page